Asunnottomuuden vähentäminen

Vanhan kerrostalon parvekkeisiin heijastuu puun varjokuva.

Estimated reading time 2 minutes

Arvioinnin tavoite

Arvioinnin pääkysymys oli, onko asunnottomuutta vähennetty Helsingissä kestävällä tavalla. Arvioinnissa selvitettiin, ovatko asunnottomuuden vähentämiseen tarkoitettu tuettu asuminen ja siihen varattu oma vuokra-asuntokanta riittäviä pitkällä aikavälillä, ja onko asunnottomien palveluprosessilla onnistuttu vähentämään pitkäaikaisasunnottomuutta. Lisäksi arvioitiin, onko etsivää lähityötä kehitetty piiloasunnottomien tavoittamiseksi ja saattamiseksi palveluiden piiriin, sekä onko asumisneuvontapalveluja kehitetty ja laajennettu toimenpideohjelman mukaisesti.

Johtopäätökset

Asunnottomuutta on onnistuttu vähentämään Helsingissä kestävällä tavalla. Asunnottomien määrä on puolittunut viimeisten kuuden vuoden aikana. Rakentamisen heikon suhdannetilanteen takia vuokra-asunnoista voi kuitenkin tulevina vuosina tulla pulaa, ja vuokrien taso voi nousta. Kaupungin tuettu asuminen hankitaan pääsääntöisesti ostopalveluna. Tuettuun asumiseen voi joutua jonottamaan. Asunnottomien palveluprosessilla on onnistuttu vähentämään pitkäaikaisasunnottomuutta; myös pitkäaikaisasunnottomien määrä on viimeisten kuuden vuoden aikana puolittunut. Etsivää lähityötä on kehitetty piiloasunnottomien tavoittamiseksi. Hätämajoitus koetaan paikoin turvattomaksi, sillä naispaikkoja tai päihteettömien palveluita ei ole riittävästi eriytetty miesten paikoista ja päihteitä käyttävien palveluista. Lisäksi puutteita koetaan olevan asunnottomien peseytymis- ja pyykinpesumahdollisuuksissa.  Asumisneuvontapalveluja on kehitetty ja laajennettu palvelemaan kaikkia helsinkiläisiä asumismuodosta riippumatta. Asumisneuvontapalveluilla ehkäistään vuosittain merkittävä määrä häätöjä ja saadaan järjestettyä asuntoja asunnottomuusuhkatilanteessa oleville asiakkaille.

The Audit Committee concludes that

sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan ja kaupunginkanslian tulee 

  • varmistaa asumisneuvonnan toiminnan riittävyys kasvavaan asiakasmäärään nähden. 

sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan tulee 

  • kehittää päihteetöntä hätämajoitusta siten, että päihteettömät palvelut ovat erillään päihteitä käyttävien palveluista, päihteetön hätämajoitus on helposti saavutettavissa, ja sitä on riittävästi Helsingin alueella.
  • kehittää hätämajoitusta huomioiden naiserityisyys ja huolehtia tilojen eriyttämisestä siten, että asunnottomien on sukupuolesta riippumatta turvallista asioida palveluissa.
  • kehittää asunnottomien peseytymis- ja pyykinpesumahdollisuuksia tarpeen mukaisesti Helsingin alueella.

Were the contents of this article useful to you?

Add new comment

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.