Omaishoitajien jaksamista tukevat palvelut perhe- ja sosiaalipalveluissa

Kyynärsauvat ja kävelykeppi nojaavat seinää vasten. Kuvaaja: Kaisa Sunimento

Tämän artikkelin lukeminen kestää noin 2 minuuttia

Arvioinnin tavoite

Arvioinnin pääkysymys oli, ovatko perhe- ja sosiaalipalvelut huolehtineet omaishoitajien jaksamisesta ja tuesta kaupunkistrategian mukaisesti. Tätä arvioitiin selvittämällä, miten omaishoitajien lakisääteisten vapaiden pitäminen ja muut lakisääteiset palvelut toteutuvat. Sosiaali- ja terveystoimialan perhe- ja sosiaalipalvelut vastaavat alle 65-vuotiaiden omaishoidon tuen palveluista.

Johtopäätökset

Perhe- ja sosiaalipalvelut ovat pääosin huolehtineet omaishoitajien jaksamisesta ja tuesta kaupunkistrategian mukaisesti, mutta sopivia tilapäishoitopaikkoja ei aina ole riittävästi tarjolla eri asiakasryhmille. Näitä asiakasryhmiä ovat esimerkiksi ruotsinkieliset asiakkaat, yli 18-vuotiaat vaikeavammaiset tai neuropsykiatrisen oirekuvan asiakkaat. Alle 65-vuotiaat omaishoidon asiakkaat ovat heterogeeninen ryhmä, joten tilapäishoidossa tarvitaan monenlaista asiantuntemusta ja ammattitaitoa.

Omaishoitoperheet ovat olleet tyytymättömiä omaishoidon vapaan palvelusetelin arvoon, koska se ei aina riitä palvelun ostamiseen kotiin viikonloppuisin ja iltaisin, jolloin erityisesti lapsiperheillä olisi tarve vapaan pitämiselle. Järjestöt ovat myös esittäneet uusia vaihtoehtoja omaishoidon vapaiden korvaamiseen, esimerkiksi palveluseteliä siivouspalveluun. Omaishoito- ja vammaisjärjestöt toivovat, että kaupunki käyttäisi kokemusasiantuntijoita palvelujen kehittämisessä. Omaishoidon tuen palveluista tiedottaminen on tärkeää, että asiakkaat ovat tietoisia siitä, mitä tukea ja palveluja on tarjolla.

Lautakunta toteaa, että

sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan perhe- ja sosiaalipalveluiden tulee

  • lisätä omaishoidon tilapäishoitopaikkojen määrää ja parantaa tilapäishoidon laatua siten, että hoito vastaa asiakasryhmien tarpeita.
  • tarkistaa omaishoitajien lakisääteiseen vapaaseen käytettävän palvelusetelin arvoa siten, että se riittää paremmin myös iltaisin ja viikonloppuisin annettavaan tilapäishoitoon.
  • kehittää omaishoidon palveluseteliä siten, että sitä voidaan käyttää eri palveluihin nykyistä monipuolisemmin omaishoitajien tarpeen mukaisesti.
  • hyödyntää kokemusasiantuntijoiden osaamista omaishoitajien palvelujen kehittämisessä.
  • varmistaa, että omaishoidon tukea koskeva tieto on helposti löydettävissä perhe- ja sosiaalipalveluiden verkkosivuilta selkokielisenä.

Oliko tämän artikkelin sisältö sinulle hyödyllinen?

Lisää uusi kommentti

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.