Päihteiden käyttäjien palvelut

Yksinäinen sillan ylittäjä illan hämärässä

Tämän artikkelin lukeminen kestää noin 2 minuuttia

Arvioinnin tavoite

Arvioinnin pääkysymys oli, onko päihteiden käyttäjien palveluja kehitetty kaupunkistrategian ja talousarvion mukaisesti. Tätä varten selvitettiin, onko päihdeongelmien hoidossa kehitetty rinnakkain haittoja vähentäviä ja hoidollisia keinoja, onko matalan kynnyksen palveluja päihteiden käyttäjille lisätty, onko päihteiden käyttäjille suunnattujen palveluiden asiakaskokemus parantunut, ja onko mielenterveys- ja päihdepalvelut vahvistanut hoidon konsultaatio-, arviointi- ja ohjaustukea muille sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoille.

Johtopäätökset

Päihteiden käyttäjien palveluja on kehitetty kaupunkistrategian ja talousarviotavoitteiden mukaisesti vuonna 2017 alkaneella strategiakaudella. Päihdeongelmien hoidossa on kehitetty rinnakkain haittoja vähentäviä ja hoidollisia keinoja. Matalan kynnyksen palveluja päihteiden käyttäjille on lisätty. Koronapandemia on kuitenkin lykännyt vuodelle 2020 suunniteltua hoitojen ja toiminnan kehittämistyötä päihdepoliklinikoilla ja nuorisoasemalla. Arvioinnin perustella kaupunkilaiset ja päihdepalveluja tarvitsevat toimijat eivät tällä hetkellä saa riittäviä ja ajantasaisia tietoja esimerkiksi hoitopaikoista, palveluvaihtoehdoista, hoitopoluista ja yhteystiedoista. Yhteistyökumppanien mukaan päihdepoliklinikoilla ja nuorisoasemalla ei panosteta riittävästi potilaiden motivointiin hoitoon sitoutumisessa. Lastensuojelun palveluissa toivotaan päihdepoliklinikoiden palvelujen kehittämistä erityisesti päihdearvioihin liittyvässä yhteistyössä siten, että lastensuojelun työntekijät ja päihdeongelmaisen perheenjäsenet osallistuisivat enemmän päihdearvioprosessiin.

Lautakunta toteaa, että

sosiaali- ja terveystoimialan tulee

varmistaa, että kaupunkilaisilla ja päihdepalvelujen asiakkailla sekä yhteistyökumppaneilla on saatavilla riittävät ja ajantasaiset tiedot päihdepalveluista, päihdehoitopaikoista yhteystietoineen sekä päihteiden käyttäjien hoitopoluista.

lisätä päihdepalvelujen yhteistyötä lastensuojelun palvelujen kanssa.

kehittää päihdepoliklinikoiden ja nuorisoaseman potilaiden motivointia hoitoon sitoutumisessa.

Oliko tämän artikkelin sisältö sinulle hyödyllinen?

Lisää uusi kommentti

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.