Kirjastojen vetovoimaisuus ja lukemisen edistäminen

Naine istuu kirjastopyörällä lukemassa kirjaa.

Tämän artikkelin lukeminen kestää noin 1 minuutti

Arvioinnin tavoite

Arvioinnin pääkysymys oli, onko kirjastojen vetovoimaa lisätty sekä lukemista ja lukutaitoa edistetty kaupunkistrategian ja talousarviotavoitteiden mukaisesti. Kaupunkistrategiassa 2021–2025 linjataan, että Helsingistä tehdään lukemisen ja lukutaidon pääkaupunki, ja että kirjastojen vetovoimaisuutta ja asemaa yhteisön kohtaamispaikkana vahvistetaan. Lukemisen ja kirjallisuuden edistäminen on myös kirjastopalveluille laissa määritelty tehtävä. Kaupunkistrategian tavoitteena on, että lähipalvelut, kuten kirjastot, löytyvät korkeintaan viidentoista minuutin matkan päästä kävellen, pyöräillen tai julkisella liikenteellä.

Johtopäätökset

Kirjastojen vetovoimaa on lisätty, ja kirjastot ovat edistäneet lukemista ja lukutaitoa tavoitteiden mukaisesti. Käyntimäärätavoitteet vuodelle 2023 ovat toteutuneet, ja kirjastoissa on myös tehty riittävästi kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan vuoden 2023 toimintasuunnitelman mukaisia toimenpiteitä lukemisen edistämiseksi. Lähikirjastojen alueellinen verkko turvattu, sillä kirjastojen saavutettavuutta eri alueilla on seurattu, ja palveluverkkoa on suunniteltu ja täydennetty seurannan pohjalta. Useimmat kaupunkilaiset saavuttavat lähimmän kirjaston toimipisteen joko kävellen, pyöräillen tai julkisilla liikennevälineillä viidessätoista minuutissa.

Lautakunta toteaa, että

kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan kirjastopalveluiden sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tulee

  • jatkaa kirjastojen ja toisen asteen oppilaitosten yhteistyön kehittämistä.
  • seurata, miten kasvatuksen ja koulutuksen toimialan ja kirjastopalveluiden tavoitteena olevien 1., 3. ja 7. luokan koululaisten koko ikäluokan kirjastovierailujen toteutuminen vaihtelee alueittain ja kouluittain.
  • tehdä seurannan perusteella toimenpiteitä, joilla kasvatuksen ja koulutuksen toimialan ja kirjastopalveluiden välisen sopimuksen mukaiset koululaisten kirjastovierailut saadaan toteutumaan kattavammin.

Oliko tämän artikkelin sisältö sinulle hyödyllinen?

Lisää uusi kommentti

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.