Kävely- ja pyöräväylien talvikunnossapito

Traktori ajaa lunta pois kävelyväylältä.

Tämän artikkelin lukeminen kestää noin 2 minuuttia

Arvioinnin tavoite

Arvioinnin pääkysymys oli, onko kävely- ja pyöräväylien talvikunnossapitoa kehitetty tavoitteiden mukaisesti. Tätä tarkasteltiin arvioimalla, onko pyöräväylien ja kävelyväylien talviolosuhteita kehitetty tavoitteiden mukaisesti pyöräilyn kehittämisohjelman, kävelyn edistämisohjelman sekä esteettömyyslinjausten näkökulmista. Lisäksi arvioinnissa selvitettiin, miten talvikunnossapidon toteutumista ja laatua valvotaan.

Johtopäätökset

Kävely- ja pyöräväylien talvikunnossapitoa on osittain kehitetty tavoitteiden mukaisesti. Pyöräväylien talviolosuhteisiin liittyviä tavoitteita ei ole osin pystytty saavuttamaan. Pyöräväylien talvihoitoon tyytyväisten osuuden ja talvipyöräilyn suosion kasvattaminen ovat jääneet tavoitteistaan. Kävelyväylien talviolosuhteisiin liittyvien tavoitteiden toimenpiteet ovat paikoin vasta alkamassa. Esteettömyys pyritään huomioimaan urakoiden laatuvaatimuksissa, mutta erillisiä kriteerejä tai ohjeistuksia ei vielä ole osana tilausasiakirjoja. Talvikunnossapidon valvonnassa keskitytään talvihoidon onnistumiseen kokonaisuutena, ja kunnossapitoyksikkö pitää tärkeimpänä toimenpiteiden sopimusten mukaista suorittamista olosuhteet huomioiden. Töiden toteutumisen ja laadun puutteisiin reagoidaan ensisijaisesti ilmoittamalla urakoitsijalle, tekemällä poikkeamaraportti ja korjaamalla puutteet. Tarvittaessa puutteista annetaan sopimusten mukaisia sanktioita. Talvikunnossapidon huomioiminen jo maankäytön ratkaisuissa mahdollistaisi toimivamman lumen käsittelyn.

Lautakunta toteaa, että

kaupunkiympäristön toimialan tulee

  • varmistaa, että toimivan talvikunnossapidon edellytykset huomioidaan maankäytön suunnittelussa.
  • toteuttaa toimenpiteitä, jotka edistävät talvipyöräilijöiden osuuden kasvattamista ja tyytyväisyyttä pyöräilyväylien talvihoitoon tavoitteiden mukaisesti.
  • varmistaa, että kaikkia talvikunnossapidon urakoitsijoita kohdellaan yhdenvertaisesti urakoiden sanktioinneissa.
  • kehittää kannustimia, jotta urakoitsijat suorittavat työnsä vaatimusten mukaisesti.

Oliko tämän artikkelin sisältö sinulle hyödyllinen?

Lisää uusi kommentti

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.