Kaupungin talous

Naisen sylissä on kynä ja vihko.

Tämän artikkelin lukeminen kestää noin 1 minuutti

Arvioinnin tavoite

Vuodesta 2023 alkaen sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen rahoitus hyvinvointialueilla ja Helsingissä perustuu yleiskatteisiin valtionosuuksiin, jotka määräytyvät tarveperusteisesti asukasluvun ja eräiden muiden tekijöiden mukaan. Helsingin kaupunginvaltuustolla säilyi edelleen valta päättää rahoituksen kohdentamisesta. Arvioinnissa tarkasteltiin kunta-Helsingin ja kaupunkikonsernin talouden tilaa vuonna 2023 ja kehitystä edellisistä vuosista. Lisäksi arvioitiin, ovatko kaupunkistrategiassa asetetut käyttömenojen kasvua rajoittava ja investointien rahoittamiseen liittyvät tavoitteet toteutuneet. Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen taloutta tarkasteltiin erikseen.

Johtopäätökset

Kunta-Helsingin talous toteutui ennakoitua parempana. Käyttömenojen kasvu pysyi kaupunkistrategian 2021–2025 määrittelemissä rajoissa. Myös investointien rahoitukseen liittyvä toiminnan ja investointien rahavirtaa koskeva tavoite toteutui strategian mukaisena. Vuoden 2023 alusta toteutettu sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen rakenneuudistus ei juurikaan vaikuttanut Helsingin kaupungin talouden tilaan tunnusluvuilla mitattuna.  Pitkäaikaisen velan määrä on vähentynyt, mutta taseen ulkopuoliset vuokravastuut ja konserniyhteisöille annetut vastuusitoumukset ovat kasvaneet jo usean vuoden ajan. Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen rahoitus oli tasapainossa.

Oliko tämän artikkelin sisältö sinulle hyödyllinen?

Lisää uusi kommentti

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.