Sitovien tavoitteiden toteutuminen

Tämän artikkelin lukeminen kestää noin 2 minuuttia

Arvioinnin tavoite

Arvioinnissa tarkasteltiin, ovatko valtuuston talousarviossa 2022 asettamat sitovat toiminnan tavoitteet kaupungissa ja kaupunkikonsernissa toteutuneet. Tavoitteiden toteutumisen arvioinnin osana otettiin kantaa siihen, onko tarkastuslautakunnan arvio tavoitteiden toteutumisesta sama kuin tilinpäätösraportoinnissa.

Johtopäätökset

Vuoden 2022 talousarviossa oli yhteensä 33 kaupunginvaltuuston hyväksymää toimialoille, liikelaitoksille ja virastoille asetettua sitovaa toiminnan tavoitetta. Niistä 42 prosenttia toteutui. Tavoitteiden toteutumista kuvaavia mittareita oli yhteensä 59. Niistä 58 prosenttia toteutui. Tilinpäätöksessä arvioitiin 19 sitovaa toiminnan tavoitetta toteutumattomaksi, mikä on yksi enemmän kuin tarkastuslautakunta arvioi. Yhden sosiaali- ja terveystoimialan tavoitteen toteutumiseen ei voinut ottaa kantaa, koska sen mittarille ei ollut asetettu tavoitearvoja talousarviossa. Rakentamispalvelu Staran uusiutuvan dieselin tavoite ei Staran mukaan toteutunut, koska henkilöstöllä on epäluuloja uusiutuvan dieselin sopivuudesta työkoneisiin, ja koska työntekijät uskovat säästävänsä tankkaamalla fossiilista polttoainetta. Staran sopimushinnalla uusiutuva diesel on kuitenkin lähes samanhintaista kuin fossiilinen diesel.

Keskushallinnon tavoitteista hieman yli puolet toteutui. Tähän vaikutti se, että keskushallinnon 14 tavoitteesta vain kahdella oli enemmän kuin yksi mittari. Kaupunkiympäristön toimialan viidestä sitovasta tavoitteesta toteutui kaksi. Sosiaali- ja terveystoimialan neljästä tavoitteesta toteutui kaksi. Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla sekä kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalla oli molemmilla kaksi sitovaa tavoitetta, joista yksikään ei toteutunut. Koronapandemia vaikutti vielä vuoden 2022 alussa suoraan varsinkin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan tavoitteiden toteutumiseen.

Lautakunta toteaa, että

sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan tulee

  • asettaa sitovien toiminnan tavoitteiden mittarit siten, että myös niiden tavoitearvot kuvataan talousarviossa.

rakentamispalveluliikelaitoksen (Stara) tulee

  • jatkossa varmistaa henkilöstön sitoutuminen sitovien toiminnan tavoitteiden toteuttamiseen.

Oliko tämän artikkelin sisältö sinulle hyödyllinen?

Lisää uusi kommentti

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.