Rakennusomaisuuden tehokas käyttö

Kalasataman kerrostaloja. Kuvaaja: Jussi Hellsten.

Tämän artikkelin lukeminen kestää noin 2 minuuttia

Arvioinnin tavoite

Arvioinnin pääkysymys oli, ovatko kaupungin rakennusomaisuuden hallinta- ja luopumisprosessit strategisia tavoitteita sekä palvelutarpeita tukevia. Kaupunkistrategiassa todetaan, että kaupunki jatkaa linjausta, jonka mukaan luovutaan sellaisista kiinteistöistä,

jotka eivät ole kaupungin omassa käytössä. Arvioinnissa tarkasteltiin, miten toimitilastrategian kuudennen linjauksen tavoitteiden ja toimenpiteiden toteuttaminen on edistynyt. Linjauksen tavoitetila on, että kaupungilla ei ole tiloja, joita se ei tarvitse omassa käytössään tai joiden omistamiseen ei liity muita strategisia syitä.

Johtopäätökset

Kaupunkiympäristön toimiala on kehittänyt rakennusomaisuuden hallinta- ja luopumisprosesseja sekä omistamisperiaatteita, ja tällä hetkellä ne tukevat pääosin strategisia tavoitteita sekä palvelutarpeita. Kaupungin päämääränä on saada aikaiseksi toimintakulttuurin muutos, joka kuitenkin vaatii aikaa ja sitoutumista yli valtuustokausien. Kaupunki on kehittänyt rakennusomaisuuden hallintaprosesseja, mutta kokonaisuuden kehittämistä ovat hidastaneet muun muassa ennakoimattomat muutokset toimintaympäristössä.

Tyhjistä tiloista luopumista ei aina ole sopeutettu muun muassa toimialojen vuokrasopimuksiin, joten tyhjien tilojen luopumisprosessin nopeuttamisessa on vielä kehitettävää. Maankäytön kaavoituksen ja Tilat-palvelun yhteistyön kehittämiseksi on käynnistetty projekti. Rakennuksista luopumiseen purkamalla on luotu oma prosessinsa. Tiloista luopumisen prosessia on kehitetty vastikään, joten vaikutukset jäävät myöhemmin nähtäväksi.

Tyhjien tilojen määrässä on saavutettu vähenevä trendi, mutta se ei ole auttanut tyhjien tilojen kustannusten kasvuun, joka on ollut voimakasta kahtena viime vuonna. Erityisesti ovat kasvaneet tyhjillään olevien Hekan kivijalkaliiketilojen kustannukset. Kaupunkiympäristön toimiala vastaa Hekan liiketilojen välivuokrauksesta kaupunginhallituksen vuonna 1994 tekemän päätöksen mukaisesti.

Lautakunta toteaa, että

kaupunkiympäristön toimialan tulee yhteistyössä muiden toimialojen kanssa

  • tehostaa kaupunkistrategian linjauksen toteuttamista luopumalla kaupungin omistamista tarpeettomista tiloista ja kehittää omistamisen pitkän tähtäimen suunnitelmallisuutta.

kaupunkiympäristön toimialan tulee

  • varmistaa toimitilastrategian ja sitä tukevien ohjelmien toimenpiteiden toteuttaminen ennen seuraavia rakennusomaisuutta koskevia strategia- tai ohjelmauudistuksia.
  • selvittää tarkoituksenmukaisin tapa järjestää Hekan liiketilojen vuokraus.

Oliko tämän artikkelin sisältö sinulle hyödyllinen?

Lisää uusi kommentti

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.