Henkilöstön työhyvinvointi sekä pito- ja vetovoima seniorikeskuksissa

Sairaanhoitaja ja iäkäs mies kävelevät sairaalan käytävällä. Kuvaaja: Kaisa Sunimento.

Tämän artikkelin lukeminen kestää noin 2 minuuttia

Arvioinnin tavoite

Arvioinnin pääkysymyksenä oli, ovatko seniorikeskusten toteuttamat toimenpiteet olleet riittäviä henkilöstön työhyvinvoinnin sekä pito- ja vetovoiman parantamiseksi. Tätä tarkasteltiin selvittämällä, onko kaupunki käynnistänyt ja jatkanut toimenpiteitä henkilöstöpulan kääntämiseksi ja kehittänyt työhyvinvointia henkilöstön näkemykset huomioiden. Lisäksi tarkasteltiin, miten työhyvinvointi sekä pito- ja vetovoima ovat kehittyneet.

Johtopäätökset

Seniorikeskukset ovat pyrkineet parantamaan työhyvinvointia sekä pito- ja vetovoi-maisuutta, ja tätä on tehty osittain henkilöstön näkemykset huomioiden. Seniorikeskuksiin on toteutettu kohdennettuja työhyvinvointia parantavia toimenpiteitä, ja työoloihin on panostettu uudistamalla esimerkiksi työvälineitä. Tehdyistä toimenpiteistä huolimatta pito- ja vetovoimatekijät sekä työhyvinvoinnin mittarit ovat heikentyneet vuosien 2018–2022 aikana.

Lakisääteinen henkilöstömitoitus 0,6 hoitajaa asiakasta kohden ei ole toteutunut kaikissa yksiköissä. Henkilöstömitoituksen alitukset ovat johtuneet pääosin akuuteista poissaoloista, joten sijaisjärjestelyiden toimivuudessa on vielä kehitettävää. Henkilöstömitoitus kiristyy 0,7 työntekijään asiakasta kohden vuoden 2023 lopussa. Kaupungin seniorikeskusten johdon mukaan tiukennettuun mitoitukseen pääseminen näyttää epätodennäköiseltä, koska tarvittavaa henkilöstöä ei yksinkertaisesti ole saatavissa. Sekä kansallinen että kaupungin seniorikeskusten työvoimavaje ovat viime vuosina pahentuneet.

Lautakunta toteaa, että

sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan tulee

  • varmistaa, että lakisääteinen henkilöstömitoitus toteutuu kaupungin kaikissa seniorikeskusten yksiköissä ja osastoissa.
  • kehittää seniorikeskusten sijaisjärjestelyitä.
  • jatkaa toimenpiteitä työhyvinvoinnin sekä pito- ja vetovoiman parantamiseksi seniorikeskuksissa.

kaupunginkanslian tulee

  • selvittää, ovatko Helsingin kaupungin tarjoamat henkilöstöedut kilpailukykyisiä hyvinvointialueisiin ja muihin seniorikeskusten kanssa työvoimasta kilpaileviin työnantajiin verrattuna.

Oliko tämän artikkelin sisältö sinulle hyödyllinen?

Lisää uusi kommentti

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.