Sitovien tavoitteiden toteutuminen

Nainen liimaa post-it -viestilappuja kokoushuoneen lasiseinään

Tämän artikkelin lukeminen kestää noin 2 minuuttia

Arvioinnin tavoite

Arvioinnissa tarkasteltiin, ovatko valtuuston talousarviossa 2021 asettamat sitovat toiminnan tavoitteet kaupungissa ja kaupunkikonsernissa toteutuneet. Tavoitteiden toteutumisen arvioinnin osana otettiin kantaa siihen, onko tarkastuslautakunnan arvio tavoitteiden toteutumisesta sama kuin tilinpäätösraportoinnissa.

Johtopäätökset

Vuoden 2020 talousarviossa oli yhteensä 35 kaupunginvaltuuston hyväksymää toimialoille, liikelaitoksille ja virastoille asetettua sitovaa toiminnan tavoitetta. Niistä 51 prosenttia toteutui. Tilinpäätöksessä 17 tavoitetta katsottiin toteutumattomaksi. Tarkastuslautakunnan näkemyksen mukaan näistä kahden tavoitteen toteutumiseen ei voitu ottaa kantaa.  Tavoitteiden toteutumista kuvaavia mittareita oli yhteensä 65. Niistä 55 prosenttia toteutui. Yksi sosiaali- ja terveystoimialan tilinpäätöksessä toteutumattomaksi ilmoittamista mittareista oli terveysasemien kiireettömään hoitoon pääsyyn liittyvä kolmiosainen mittari. Talousarviossa ei kuitenkaan ollut asetettu mittarin osille tavoitetasoja, joten tarkastuslautakunta katsoi, että mittarin toteutumiseen ei voida ottaa kantaa.

Vuoden 2021 talousarviossa 26 tytäryhteisölle asetettiin yhteensä 32 kaupunginvaltuustolle raportoitavaa tavoitetta. Niistä 88 prosenttia toteutui. Tavoitteiden toteutumisen esittämisessä konsernijaostolle, kaupunginhallitukselle ja kaupunginvaltuustolle oli kuitenkin puutteita ja vaihtelua.

Apotin käyttöönotto vuonna 2021 on hankaloittanut sekä tilastointia että tavoitteiden seurantaa. Apotin käyttöönoton vuoksi kaikki mittarit eivät ole vertailukelpoisia aiempaan. Kehitystyö on edelleen kesken.

Lautakunta toteaa, että

kaupunginkanslian tulee

  • varmistaa, että tytäryhteisöjen tavoitteiden toteutuminen esitetään yhdenmukaisesti ja selkeästi perusteltuna tilinpäätöksessä, konsernijaostolle, kaupunginhallitukselle ja kaupunginvaltuustolle.

sosiaali- ja terveystoimialan tulee

  • varmistaa, että asiakas- ja potilastietojärjestelmä Apotin tilastoinnin puutteet korjataan.
  • varmistaa asiakas- ja potilastietojärjestelmä Apotin raportoinnista saatavien tietojen luotettavuus ja vertailtavuus toiminnan tavoitteiden seurannassa.
  • asettaa sitovien tavoitteiden mittarit siten, että myös niiden tavoitearvot kuvataan talousarviossa.

Oliko tämän artikkelin sisältö sinulle hyödyllinen?

Lisää uusi kommentti

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.