Mielenterveyskuntoutujan polku sairaalahoidosta asumiseen

Potilas istuu lääkärin vastaanotolla

Tämän artikkelin lukeminen kestää noin 1 minuutti

Arvioinnin tavoite

Arvioinnin pääkysymys oli, onko kaupunki edistänyt mielenterveyskuntoutujien pääsyä sairaalahoidosta tarvettaan vastaaviin asumispalveluihin. Asumispalveluun jonottajat tulevat useimmiten kaupungin omasta Auroran psykiatrisesta sairaalasta tai HUSin Kellokosken sairaalasta tai Psykiatriakeskuksesta. Asumistasot raskaimmasta kevyempiin ovat tehostettu palveluasuminen, palveluasuminen, tuettu asuminen ja Niemikotisäätiön jälleenvuokrausasunnot.

Johtopäätökset

Auroran sairaalan kuntoutuspsykiatrian osastoilla jonottaneet potilaat on siirretty asumispalvelujen asiakkaiksi, mikä on kaupungin resurssien käytön näkökulmasta tarkoituksenmukaista. Suurin osa kaupungin järjestämistä mielenterveysasukkaiden asumispalveluista on kuitenkin ostopalveluita, joten tarpeen mukaisen asumispalvelupaikan järjestämiseksi on olennaista, miten ostopalvelujen palveluntarjoajat on valittu. Asumispalvelupaikkoja myös tarvittaisiin lisää. Asumispalveluun sijoittamisessa etusijalla ovat HUSin osastojen potilaat, lastensuojelun ja jälkihuollon asiakkaat, tilapäismajoituksessa olijat ja asunnottomat. Muut voivat joutua jonottamaan asumispalvelua jopa vuosia. Muille kuin HUSin sairaaloista jonottaville ei ole asetettu tavoiteaikaa, jossa asumispalveluun pitäisi päästä, eikä jonotusaikoja ole seurattu. 

Lautakunta toteaa, että

sosiaali- ja terveystoimialan tulee

  • lisätä asiakkaiden tarpeiden mukaisia tuetun asumisen ja palveluasumisen paikkoja.
  • asettaa tavoiteaika, jonka sisällä mielenterveyskuntoutujan on päästävä tarvettaan vastaavaan asumispalveluun.
  • seurata asumispalveluun jonotuksen kokonaisaikaa ja tavoiteajan toteutumista.
  • tehostaa mielenterveyskuntoutujien asumispalveluihin pääsyä edistäviä toimenpiteitä jonotusajan lyhentämiseksi.

Oliko tämän artikkelin sisältö sinulle hyödyllinen?

Lisää uusi kommentti

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.