Ympäristöpoliittisten tavoitteiden toteutuminen hankinnoissa

Vehreä kaupunkipuisto

Tämän artikkelin lukeminen kestää noin 2 minuuttia

Arvioinnin tavoite

Arvioinnin pääkysymyksenä oli, noudatetaanko Helsingin kaupungin hankinnoissa kaupunginvaltuuston asettamia ympäristöpoliittisia linjauksia. Ympäristöpoliittisista tavoitteista keskeisin on ollut ympäristökriteerien käyttäminen kaikissa hankinnoissa vuoteen 2020 mennessä. Muut tavoitteet liittyivät kestävien hankintojen koulutuksen järjestämiseen, kestävän kehityksen ja elinkaaren järjestelmälliseen huomioimiseen hankinnoissa ja siihen, että kaupunki siirtyy käyttämään reilun kaupan tuotteita.

Johtopäätökset

Ympäristöpoliittiset tavoitteet 2012 ovat toteutuneet vain osittain, sillä ympäristökriteerejä ei ole kyetty asettamaan tavoitellusti ja koulutus on ollut hajanaista, vaikka ohjeistusta on ollut olemassa pitkään. Vuonna 2018 hyväksytty Hiilineutraali Helsinki 2035 ‑toimenpideohjelma (HNH 2035), vuonna 2020 hyväksytty uusi hankintastrategia ja päivitettävänä oleva ympäristöpolitiikka tukevat hankintojen ympäristövaikutusten ottamista huomioon aiempaa painokkaammin. HNH 2035 -ohjelman toimia on käynnistetty laajasti muun muassa Canemure-hankkeessa. Useat HNH 2035 ‑ohjelman tavoitteet edellyttävät pitkäjänteistä kehitystyötä, mutta henkilöstöresurssit ovat varsin vähäiset. Helsinki on Suomen suurin hankkija, ja tässä asemassa sillä on mahdollisuus ohjata markkinoita vähitellen vastuullisempaan suuntaan. Hankintojen kehittäminen edellyttää sitä, että ympäristön kannalta merkittävissä hankinnoissa käydään aktiivista markkinavuoropuhelua, jotta markkinoilla on aikaa sopeutua ja mahdollisuudet tarjota kaupungille ympäristöystävällisiä ja kestävän kehityksen mukaisia tuotteita ja palveluita.

Lautakunta toteaa, että

kaupunginkanslian ja kaupunkiympäristön toimialan tulee

vahvistaa asiantuntijaresursseja ympäristöystävällisten hankintojen tukemiseen.

järjestää hankintakoulutusta, jossa perehdytään vastuullisuuskriteerien hyödyntämiseen.

toimialojen, virastojen ja liikelaitosten tulee

käynnistää aktiivinen markkinavuoropuhelu ympäristö- ja vastuullisuusnäkökohtien ottamiseksi huomioon ympäristövaikutuksiltaan merkittävissä hankinnoissa.

kaupunginkanslian tulee

edistää sitä, että tytäryhteisöt käynnistävät markkinavuoropuheluja ympäristö- ja vastuullisuusnäkökohtien ottamiseksi huomioon ympäristövaikutuksiltaan merkittävissä hankinnoissa.

Oliko tämän artikkelin sisältö sinulle hyödyllinen?

Lisää uusi kommentti

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.