Rakentamisen ja rakennusten käytön päästöjen vähentäminen

Kalasataman alue ja rakennustyömaita

Tämän artikkelin lukeminen kestää noin 2 minuuttia

Arvioinnin tavoite

Arvioinnin pääkysymyksenä oli, onko Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelman (HNH 2035) rakentamiseen ja rakennusten käyttöön liittyviä toimenpiteitä toteutettu. Haastattelujen, sähköpostitiedustelujen ja Ilmastovahti-palvelun avulla arvioitiin, ovatko kaupunkiympäristön toimiala ja Helsingin kaupungin asunnot Oy (Heka) toteuttaneet HNH 2035 ‑ohjelman toimenpiteitä. Lisäksi arvioitiin, onko päästövähennyksiä toteutettu yhteistyössä yritysmaailman ja kaupunkilaisten kanssa.

Johtopäätökset

Kaupunkiympäristön toimiala ja Heka ovat toteuttaneet HNH 2035 -ohjelman keskeisiä rakentamisen ja rakennusten käytön päästöjä vähentäviä toimenpiteitä. Arvioinnissa tehdyn karkean arvion mukaan kolmasosa nyt toteutettavista toimenpiteistä on edennyt hyvin tai erittäin hyvin. Ilmastovahdin kaikkien toimenpiteiden tiedot eivät vaikuttaneet olevan ajan tasalla eikä suurimmasta osasta toimenpiteitä ollut esitetty vaikutusarvioita.

Kaupunkiympäristön toimiala on ryhtynyt toteuttamaan rakentamiseen ja rakennusten käyttöön liittyviä HNH 2035 -ohjelman toimenpiteitä. Osa rakentamiseen liittyvistä toimenpiteistä oli kuitenkin eri syistä johtuen edennyt toistaiseksi hitaasti. Rakennusten pitkän elinkaaren vuoksi toimenpiteiden nopeuttaminen olisi tarpeen, jotta päästövähennyksille asetetut tavoitteet saavutetaan määräajassa. Heka on toteuttanut merkittäviä rakennusten käytön päästöjä vähentäviä toimenpiteitä, jotka liittyvät esimerkiksi energiatehokkuusvaatimuksiin, peruskorjauksiin ja energiaremontteihin. Hekan rakentamiseen liittyvät päästövähennystoimenpiteet ovat pääosin vielä pilotteja. Esimerkiksi puurakentamista on toteutettu vasta muutamassa kohteessa ja kiertotalouden ratkaisuja vielä kokeillaan.

Lautakunta toteaa, että

kaupunkiympäristön toimialan tulee

varmistaa, että Ilmastovahdin kaikkien Hiilineutraali Helsinki 2035 –toimenpiteiden tiedot ovat ajan tasalla.

esittää aiempaa useammasta Ilmastovahdin toimenpiteestä vaikutusarvio.

varmistaa, että rakentamisen, esirakentamisen ja materiaalien päästöjen vähentäminen edistyy aikataulussa.

kaupunkiympäristön toimialan tulee yhteistyössä Helsingin kaupungin asunnot Oy:n kanssa

lisätä puurakentamista ja muita toimia rakentamisen aikaisten päästöjen vähentämiseksi.

Oliko tämän artikkelin sisältö sinulle hyödyllinen?

Lisää uusi kommentti

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.