Nuorten vaikuttamismahdollisuuksien toteutuminen

Nuoria tekemässä koulutyötä opettajan läsnäollessa

Tämän artikkelin lukeminen kestää noin 2 minuuttia

Arvioinnin tavoite

Arvioinnin pääkysymys oli, onko kaupunki edistänyt nuorten vaikuttamismahdollisuuksia kaupungin päätösten sekä linjausten mukaisesti. Tähän vastattiin selvittämällä, onko nuorten aloitteet käsitelty hallintosäännön ja muiden kaupungin ohjeiden mukaisesti, onko nuorten aloitejärjestelmää kehitetty kaupungin linjausten mukaisesti, onko nuorisoneuvoston vaalit 2019 toteutettu niitä koskeneiden tavoitteiden mukaisesti, ovatko nuorisoneuvoston vaikuttamisen mahdollisuudet kaupungin toimintaan toteutuneet kaupungin linjausten mukaisesti ja onko osallistumisesta syrjään jäävien nuorten vaikuttamista ja osallistumista tuettu.

Johtopäätökset

Kaupunki on osin edistänyt nuorten vaikuttamismahdollisuuksia kaupungin päätösten ja linjausten mukaisesti. Nuorten aloitteet on käsitelty hallintosäännön ja muiden kaupungin ohjeiden mukaisesti lukuun ottamatta sitä, että nuorisojaosto ei ole seurannut nuorten aloiteoikeuden toteutumista. Nuorten aloitejärjestelmää on alettu kehittää kaupungin linjausten mukaisesti, mutta kehittäminen on ollut hidasta. Nuorisoneuvoston vaalit 2019 on toteutettu nuorten vaikuttamisjärjestelmän toimintasuunnitelman tavoitteiden mukaisesti siltä osin, että vaaleissa saatiin innostettua enemmän nuoria asettumaan ehdolle. Nuorisopalvelut on tukenut osallistumisesta syrjään jäävien nuorten vaikuttamista helpottamalla erityiskoululaisten äänestämistä nuorisovaaleissa kuvallisin äänestysohjein. Vaalien sujumista tavoitteiden mukaisesti haittasivat erityisesti yhteistyön ongelmat muiden kuin kaupungin koulujen ja oppilaitosten kanssa. Haasteena ovat myös kasvatuksen ja koulutuksen sekä kulttuurin ja vapaa-ajan toimialojen näkökulmaerot siitä, miten vaikuttamiseen kasvatetaan kouluissa ja oppilaitoksissa.

Lautakunta toteaa, että

kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tulee

edelleen tiivistää yhteistyötään nuorten vaikuttamismahdollisuuksien tuomisessa konkreettiseksi osaksi koulujen ja oppilaitosten toimintaa ja opetusta.

kaupunginkanslian tulee yhdessä toimialojen kanssa

varmistaa, että toimialoilla vastauksia valmistelevat ovat vuorovaikutuksessa aloitteen tekijän kanssa.

kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan tulee yhteistyössä kaupunginkanslian kanssa

keventää nuorten aloiteprosessia.

kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan tulee

lisätä nuorisovaaleja koskevaa yhteistyötä yksityisten ja valtion koulujen ja oppilaitosten kanssa.

Oliko tämän artikkelin sisältö sinulle hyödyllinen?

Lisää uusi kommentti

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.