Lastensuojelun sijaishuollon riittävyys

Varjokuva äidistä lastenrattaiden kanssa

Arvioinnin tavoite

Arvioinnin pääkysymys oli, onko lastensuojelun sijaishuolto riittävällä tasolla. Tätä tarkasteltiin selvittämällä, onko sijaishuollon paikkamäärä vastannut asiakkuuksien määrää ja tarvetta, onko lastensuojelun sijaishuollon kustannuksiin budjetoitu määräraha toteutunut talousarvion mukaisena ja onko lapsiperheiden varhaisella tuella ollut vaikutusta lastensuojelun sijaishuollon asiakkuuksien määrään, kustannusten kehitykseen tai hoitojaksojen pituuteen. Lapsen sijaishuollolla tarkoitetaan huostaan otetun, kiireellisesti sijoitetun tai väliaikaisen määräyksen nojalla sijoitetun lapsen hoidon ja kasvatuksen järjestämistä kodin ulkopuolella. Sijaishuoltopaikkana voi olla perhehoito, ammatillinen perhekoti, lastensuojelulaitos tai muu lapsen tarpeen mukainen hoito.

Johtopäätökset

Sijaishuollon tasoa voidaan pitää määrällisesti tyydyttävänä, mutta se ei ole tarpeen mukaista. Sijaishuollon palveluja ei myöskään ole aina oikea-aikaisesti saatavilla. Sijaishuoltoa tuotetaan ja hankitaan asiakkaita vastaava määrä, mutta tarjolla olevat paikat eivät välttämättä vastaa asiakkaiden palveluntarpeeseen. Erityis- ja vaativan tason laitospaikkoja ei ole ollut saatavilla tarpeen mukaisesti. Koronapandemia on syventänyt niiden lasten ja nuorten ongelmia, joilla ongelmia on ollut jo ennestään, eli palvelujen tarve on kasvanut. Henkilöstön saatavuudessa on ollut ongelmia. Varsinkin lastensuojelun sosiaalityön ja laitoshoidon henkilöstöissä on vajausta, mikä hankaloittaa palvelujen toteuttamista.

Lautakunta toteaa, että

sosiaali- ja terveystoimialan tulee

turvata lastensuojelun henkilöstön saatavuus erityisesti lastensuojelun sosiaalityössä ja laitoshoidossa, jotta lastensuojelulain mukaiset tehtävät voidaan hoitaa.

Oliko tämän artikkelin sisältö sinulle hyödyllinen?

Lisää uusi kommentti

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.