Kaupungin talous

Kaupungin vaakunaliput liehuvat kaupungintalon katolla

Arvioinnin tavoite

Arvioinnissa tarkasteltiin Helsingin kaupungin ja kaupunkikonsernin talouden tilaa vuonna 2020 ja talouden kehitystä edellisistä vuosista. Lisäksi arvioitiin, ovatko kaupunkistrategiassa asetettu käyttömenojen kasvua rajoittava tavoite sekä investointien rahoittamiseen liittyvä tavoite toteutuneet.

Johtopäätökset

Pitkäaikaisen velan määrää on emokaupungissa onnistuttu vähentämään jo usean vuoden ajan, vaikka kaupungin investointimenot ovat kasvaneet. Investointeja on siis kyetty toteuttamaan strategiakaudella tulorahoituksella siten, ettei lainakanta asukasta kohden ole kasvanut. Käyttömenojen kasvu ei ole pysynyt kaupunkistrategian määrittelemissä rajoissa. Kaupungin talous on kuitenkin vakaalla pohjalla. Sekä investointitaso että investointien toteumaprosentti vuonna 2020 olivat poikkeuksellisen korkeat. Tulorahoitus pysyi hyvällä tasolla osittain valtion maksamien kertaluonteisten koronakompensaatioiden ansiosta.

Koronapandemia aiheuttaa erittäin suurta epävarmuutta talouteen. Sillä on vaikutusta kunnallis- ja yhteisöveron tuottoihin, mutta myös menoihin, joiden kasvua on erityisen vaikea ennakoida kasvaneen hoito- ja palveluvelan sekä oppimisvajeen takia.

Lautakunta toteaa, että

kaupunginhallituksen tulee

varautua kasvaviin kustannuksiin, jotka johtuvat koronapandemian aiheuttamasta hoito- ja palveluvelasta sekä oppimisvajeesta.

Oliko tämän artikkelin sisältö sinulle hyödyllinen?

Lisää uusi kommentti

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.