Tilankäytön tehostamisen vaikutukset

Kuvituskuva

Tämän artikkelin lukeminen kestää noin 2 minuuttia

Arvioinnin tavoite

Arvioinnin pääkysymys oli, onko tilankäytön tehostamiseen tähtäävillä uudistuksilla, joilla toteutetaan uusia työskentelytapoja, ollut tavoiteltuja vaikutuksia asiakkaille annettavan palvelun laatuun ja henkilöstön työskentelyolosuhteisiin päiväkodeissa, terveys- ja hyvinvointikeskuksissa, perhekeskuksissa ja hallinnon monitilatoimistoissa. Tilankäytön tehostamiseen tähtäävillä uudistuksilla arvioinnissa tarkoitettiin tilojen vähentämistä, tilankäytön tiivistämistä tai palvelujen keskittämistä siten, että samalla pyritään parantamaan asiakaspalvelua ja työn tekemisen tapaa. Tällaisia uudistuksia ovat muun muassa monitilatoimistot sekä sosiaali- ja terveystoimialan palvelukeskukset.

Johtopäätökset

Tilankäytön tehostamiseen tähtäävillä uudistuksilla on ollut tavoiteltuja vaikutuksia asiakkaille annettavan palvelun laatuun ja henkilöstön työskentelyolosuhteisiin erityisesti terveys- ja hyvinvointikeskuksissa, perhekeskuksissa sekä hallinnon monitilatoimistoissa. Tilojen toimivuudessa on kuitenkin ollut jatkuvasti parannettavaa. Päiväkotien tilojen uudistaminen tilankäyttöä tehostamalla lisäsi tilojen käytön joustavuutta, mutta vaikutti heikentäneen palvelun laatua ja henkilöstön työskentelyolosuhteita. On tärkeää, että pienistä lapsista koostuvilla lapsiryhmillä on omaksi koettu turvallinen tila. Varhaiskasvatuksessa tilasuunnittelua vaikeuttavat lisäksi poliittiset päätökset, jotka voivat lisätä kysyntää merkittävästi. Arvioinnissa havaittiin kaikissa palveluissa tarve asiakkaan ja henkilöstön varhaiselle kuulemiselle, jotta palvelua ja tiloja voidaan kehittää jatkuvasti.

 

Lautakunta toteaa, että

kaupunkiympäristön sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tulee

• päiväkotien peruskorjauksissa ja rakentamisessa varmistaa, että erityisesti pienistä lapsista koostuville lapsiryhmille on varattu riittävästi rajattavissa olevia rauhallisia tiloja.

kaupunginkanslian ja toimialojen tulee

• toteuttaa mahdollinen monitoimitiloihin siirtyminen siten, että asiakkaat ja henkilöstö voivat alusta alkaen osallistua tilojen suunnitteluun.

Oliko tämän artikkelin sisältö sinulle hyödyllinen?

Lisää uusi kommentti

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.