Sitovien tavoitteiden toteutuminen

Kuvituskuva

Tämän artikkelin lukeminen kestää noin 2 minuuttia

Arvioinnin tavoite

Arvioinnissa selvitettiin, ovatko valtuuston talousarviossa 2019 asettamat sitovat toiminnan tavoitteet kaupungissa ja kaupunkikonsernissa toteutuneet. Tavoitteiden toteutumisen arvioinnin osana otettiin kantaa siihen, onko tarkastuslautakunnan arvio tavoitteiden toteutumisesta sama kuin tilinpäätösraportoinnissa.

Johtopäätökset

Vuoden 2019 talousarviossa oli yhteensä 35 kaupunginvaltuuston hyväksymää toimialoille, liikelaitoksille ja virastoille asetettua sitovaa toiminnan tavoitetta. Niistä 16 tavoitetta eli 46 prosenttia toteutui tilinpäätöstietojen ja tarkastuslautakunnan arvion mukaan. Toteumaprosentti on aikaisempia vuosia heikompi. Tämä johtuu siitä, että tavoitteen toteutuminen edellytti noin puolessa tavoitteista useamman kuin yhden mittarin toteutumista. Talousarviossa 2019 sitovat tavoitteet oli johdettu kaupunkistrategiasta. Tavoitteet olivat pääosin ylemmän tason tavoitteita, joiden toteutumista seurattiin mittareilla. Mittareista 62 prosenttia toteutui.

Tytäryhteisöille asetetuista sitovista tavoitteista toteutui 76 prosenttia. Tarkastuslautakunnan arvio poikkesi tilinpäätöksestä yhden tavoitteen osalta. Tilinpäätöksessä verrattiin tavoitteen toteumaa suunnitelmaan, joka päivittyi vasta talousarviotavoitteen asettamisen jälkeen. Lisäksi kaupunkiympäristön toimialalla oli täydennysrakentamiseen liittyvä mittari, joka oli epätarkka sen suhteen, tulisiko sen toteutumista verrata asetettuun vähimmäistasoon vai toteumaan.

Kaupunginvaltuusto asetti vuoden 2019 talousarviossa Stadion-säätiö sr:lle tulostavoitteeksi Olympiastadionin perusparannus- ja uudistamishankkeen etenemisen kustannusarviossa ja aikataulussa. Tavoite ei toteutunut, sillä kustannusarvio on ylittynyt merkittävästi.

Lautakunta toteaa, että

kaupunginkanslian tulee

• jatkossa ottaa huomioon, että tavoitteen toteutuminen suunnitelman mukaisesti edellyttää, että kyseinen suunnitelma on ollut tiedossa valtuuston päättäessä talousarviosta.

kaupunkiympäristön toimialan tulee

• selkeyttää kaavoitetun asuntokerrosalan mittarin täydennysrakentamisen osuuden määritelmää.

Oliko tämän artikkelin sisältö sinulle hyödyllinen?

Lisää uusi kommentti

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.