Kaupungin talous

Kuvituskuva

Tämän artikkelin lukeminen kestää noin 1 minute

Arvioinnin tavoite

Arvioinnissa tarkasteltiin Helsingin kaupungin ja kaupunkikonsernin talouden tilaa vuonna 2019 ja talouden kehitystä edellisistä vuosista. Lisäksi arvioitiin, ovatko kaupunkistrategiassa asetettu käyttömenojen kasvua rajoittava tavoite sekä investointien rahoittamiseen liittyvä tavoite toteutuneet.

Johtopäätökset

Kaupungin talous on pysynyt vahvana. Pitkäaikaisen velan määrää on emokaupungissa saatu vähenemään jo usean vuoden ajan, vaikka kaupungin investointimenot ovat kasvaneet. Strategian menokasvutavoite ylittyi selvästi: menokasvu olisi saanut olla enintään 2,5 prosenttia, mutta toteutunut kasvu oli peräti 4,7 prosenttia. Yhdessä maanmyyntitulojen kanssa vuosikate riitti kattamaan investoinnit ja lainakanta asukasta kohden on laskenut.

Vakaalla pohjalla oleva talous toimii puskurina koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan seurauksille kaupungin palveluissa vuonna 2020. Epidemialla on menojen kasvun lisäksi vaikutuksia kunnallis- ja yhteisöveron tuottoon.

Lautakunta toteaa, että

kaupunginhallituksen tulee

• varautua menojen kasvuun ja verotulojen laskuun koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan vuoksi.

Oliko tämän artikkelin sisältö sinulle hyödyllinen?

Lisää uusi kommentti

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.