Tontinluovutuksen taloudelliset vaikutukset

Artikkelin kuvituskuva

Arvioinnin tavoite

Arvioinnin pääkysymys oli, onko kaupungin vapaarahoitteiseen tuotantoon luovuttamien tonttien hinnoittelu läpinäkyvää ja kaupungin taloudellisen edun mukaista. Ennen tontin luovutusta asuntojen rakennuttajat tai rakentajat voivat varata tontteja kaupungilta eri menettelyin. Arvioinnissa selvitettiin, ovatko tonttien hinnoittelun perusteet läpinäkyviä ja vastaavatko ne markkinatilannetta, ovatko hinnoittelumenetelmät optimaalisia kaupungin taloudellisen edun kannalta, ja onko tekijöitä, jotka rajoittavat tonttien ostajien määrää ja siten mahdollisesti rajoittavat kilpailua.

Johtopäätökset

Arvioinnissa todettiin, että tonttien hinnoittelu ei ole läpinäkyvää eikä kaikilta osin kaupungin taloudellisen edun mukaista. Tilanteissa, joissa myynti- ja vuokrausvaihtoehtoja vertaillaan, käytettyjen laskentaperiaatteiden perustelut ja oletukset olisi tarpeen esittää selkeämmin. Hinnoittelun perusteet vastaavat markkinatilannetta silloin, kun tontit luovutetaan hintakilpailulla. Kaupunkiympäristön toimialan käyttämät hinnoittelumenetelmät eivät ole optimaalisia kaupungin taloudellisen edun kannalta. Hintakilpailu vapaarahoitteisessa asuntotuotannossa on selkein tapa saada selville tontin tarkka arvo. Hintakilpailussa myös hinnoittelun perusteet ovat läpinäkyviä ja ymmärrettäviä. Kaupunginhallituksen 1.4.2019 hyväksymät uudet tontinluovutuksen linjaukset vastaavat moniin nykyisten käytäntöjen puutteisiin. Toisaalta hintakilpailuja lukuun ottamatta hinnoittelun perusteet jäävät edelleen osin läpinäkymättömiksi. On myös vielä epäselvää, pystytäänkö hintakilpailujen käyttöä laajentamaan tavoitellusti.

Lautakunta toteaa, että

kaupunkiympäristön toimialan tulee

  • parantaa tonttien hinnoittelun ja laskentaperiaatteiden avoimuutta ja selkeyttä edelleen uusien tontinluovutuslinjausten hyväksymisen jälkeen. Myös myynnin ja vuokraamisen vertailun laskentaperiaatteita tulee selkeyttää.
  • varmistaa uusien tontinluovutuslinjausten toteutus siten, että sekä kaupungin taloudellinen etu että asuntotuotannon tavoitteet tulevat otetuksi huomioon.

Oliko tämän artikkelin sisältö sinulle hyödyllinen?

Lisää uusi kommentti

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.