Omaishoitoa tukevien palveluiden laatu ja riittävyys

Artikkelin kuvituskuva

Tämän artikkelin lukeminen kestää noin 2 minuuttia

Arvioinnin tavoite

Arvioinnin pääkysymyksenä oli, ovatko kaupungin järjestämät 65 vuotta täyttäneiden omaishoidon palvelut laadukkaita ja riittäviä. Omaishoidon palveluilla tarkoitetaan lakisääteisen vapaan järjestämistä ja muita omaishoitoa tukevia palveluita.

Johtopäätökset

Omaishoidon palveluita on periaatteessa riittävästi tarjolla, mutta kysyntä ja tarjonta eivät täysin kohtaa. Omaishoidon toimintakeskukset tarjoavat monipuolista ohjelmaa, mutta toisinaan asiakkaita on niin vähän, että ryhmät eivät käynnisty. Kotiavustajapalvelussa omaishoitajat puolestaan toivovat palvelua ilta-aikaan, mutta palvelu toteutetaan tällä hetkellä virka-aikana. Vain noin 40 prosenttia ikääntyneiden omaishoitajista käyttää lakisääteisiä vapaita. Lakisääteisen vapaan palvelujen laadussa on parannettavaa, sillä omaishoitajista puolet on tyytymättömiä hoitoyksikössä tapahtuvaan hoitoon omaishoitajan vapaapäivien aikana. Peräti 70 prosenttia oli tyytymättömiä läheisen hoitoon kotiin annettavana palveluna. Matkat omaishoidon palveluihin koetaan ongelmallisina, sillä ikääntyneiden ja huonokuntoisten asiakkaiden voi olla hankala käyttää julkista liikennettä, ja taksilla liikkuminen on monelle liian kallista. Kun tavoitteena on omaishoidon osuuden kasvu, työssäkäyvien mahdollisuudesta toimia omaishoitajina tulisi tiedottaa paremmin.

Lautakunta toteaa, että

sosiaali- ja terveystoimialan tulee

  • parantaa yli 64-vuotiaiden omaishoidettavien hoidon laatua omaishoitajan lakisääteisen vapaan aikana sekä ympärivuorokautisessa hoidossa että kotiin annettavana palveluna.
  • laajentaa kotiavustajapalvelu ilta-aikaan tai kehittää uusia kotiin annettavan palvelun muotoja.
  • parantaa omaishoidon palveluiden saavutet­tavuutta järjestämällä kuljetus palvelun pii­riin esimerkiksi taksisetelin avulla.
  • tiedottaa entistä laajemmin omaishoitaja­na toimimisen mahdollisuuksista, erityisesti työssäkäyville.

Oliko tämän artikkelin sisältö sinulle hyödyllinen?

Lisää uusi kommentti

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.