Innovaatiorahaston tuloksellisuus

Artikkelin kuvituskuva

Tämän artikkelin lukeminen kestää noin 1 minuutti

Tavoite

Arvioinnin pääkysymyksenä oli, onko innovaatiorahaston toiminta ollut tuloksellista ja toteuttanut rahaston tavoitetta. Arvioinnin kohteeksi valittiin innovaatiorahaston toimintansa aikana avustamista noin sadasta hankkeesta kahdeksan hanketta ja yksi laajempi ohjelmakokonaisuus. Hankkeista arvioitiin, toteuttavatko ne rahaston tavoitetta, ovatko ne muuttuneet käytännön toiminnaksi ja onko rahaston panostuksilla saatu aikaan positiivisia tuloksia kuten uusia palveluja, yrityksiä, työpaikkoja tai muuta tulevaisuuden elinkeinoperustaa vahvistavaa. Lisäksi selvitettiin, onko innovaatiorahaston tarkoituksenmukaisuutta harkittu tarkastuslautakunnan vuoden 2011 arviointikertomuksessaan esittämien suositusten mukaisesti.

Johtopäätökset

Arvioitujen innovaatiorahaston hankkeiden perusteella tuloksellisuutta on vaikea osoittaa. Arvioidut hankkeet toteuttivat vain osittain rahaston kaikkia tavoitteita. Hankkeet olivat edistäneet terveyttä ja vahvistaneet osaamista, mutta uusien yritysten tai työpaikkojen syntyä ei kuitenkaan voitu osoittaa. Vain osa arvioitujen hankkeiden sisällöstä on muuttunut käytännön toiminnaksi. Suuri osa arvioiduista hankkeista ei ole ollut kovin tuloksellisia ja vaikuttavia saatuun avustukseen suhteutettuna. Tuloksellisuutta ei myöskään ollut juuri arvioitu hankkeiden loppuraporteissa. Innovaatiorahaston tarkoituksenmukaisuus on tullut valtuuston harkittavaksi vuonna 2014 sääntömuutosten yhteydessä. Rahaston myöntämiskriteerejä on tarkennettu ja tiukennettu vuoden 2011 arviointikertomuksen jälkeen.

Lautakunta toteaa, että

kaupunginhallituksen tulee

  • edellyttää innovaatiorahaston avustuspäätöksissä, että avustuksia saaneiden hankkeiden loppuraporteissa arvioidaan hankkeen tuloksellisuutta ja vaikuttavuutta suhteessa saatuun avustukseen.
  • myöntää avustuksia vain sellaisille hankkeille, jotka luovat tulevaisuuden elinkeino- ja osaamisperustaa rahaston sääntöjen mukaisesti.

Oliko tämän artikkelin sisältö sinulle hyödyllinen?

Lisää uusi kommentti

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.