Kaupungin talouden tila ja kehitys

Artikkelin kuvituskuva

Tämän artikkelin lukeminen kestää noin 2 minuuttia

Tavoite

Arvioinnin tavoitteena oli kuvata Helsingin kaupungin ja kaupunkikonsernin talouden tilaa vuonna 2013 ja talouden kehitystä vuodesta 2005 lähtien. Lisäksi arvioitiin, onko kaupungin strategiaohjelmassa taloudelle asetettu tavoite toteutunut.

Johtopäätökset

Vuonna 2013 verotuloja kertyi 2,9 miljardia euroa, 147,3 miljoonaa euroa (5,3 prosenttia) enemmän kuin edellisenä vuonna. Talousarviota suurempi kunnallisverotulokertymä on kuitenkin osittain seurausta tilitysteknisistä syistä. Valtionosuudet vähenivät edelliseen vuoteen nähden 21,5 miljoonaa euroa.

Menot kasvoivat tavoiteltua enemmän. Kaupungin strategiaohjelmassa 2009–2012 tavoitteena oli, että kaupungin toimintamenojen kasvu asukasta kohden ei ylitä kustannustason nousua. Tavoite toteutui vuosina 2011 ja 2012, mutta vuonna 2013 tavoitteesta jäätiin 0,3 prosenttiyksikköä. Strategiaohjelman 2013–2016 mukaista prosentin tuottavuustavoitetta ei vielä vuonna 2013 otettu huomioon.

Vuosikate oli vuonna 2013 liikelaitosten kanssa 472,7 miljoonaa euroa ja ilman liikelaitoksia 170,4 miljoonaa euroa. Vuosikate parani edelliseen vuoteen nähden jonkin verran. Vuosikatteen riittävyys poistoihin on parantunut hieman.  Tulorahoitus ei kuitenkaan riitä investointien rahoittamiseen. Lainakanta lähti kasvuun vuoden 2009 taantumassa ja on yli kaksinkertaistunut vuoden 2008 tasosta.

Heikkona jatkuneen taloustilanteen vuoksi verotulojen kasvun kehitys on epävarmaa. Valtionosuudet tulevat edelleen alenemaan. Kasvaneen velkamäärän kustannukset vievät aiempaa suuremman osan tulorahoituksesta. Lisäksi Helsingin Energian yhtiöittämisen ja investointien myötä tulovirta kaupungille heikkenee 130–140 miljoonalla eurolla vuonna 2015. Kaupungin strategiaohjelmassaan valitsema linja menojen kasvun supistamisesta on oikea.

Lautakunta toteaa, että
  • strategiaohjelmassa valittua tiukan menoraamin linjaa tuottavuustavoitteineen tulee noudattaa.

Oliko tämän artikkelin sisältö sinulle hyödyllinen?

Lisää uusi kommentti

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.